Vilka är egentligen Sveriges viktigaste telefonnummer? Har du koll?

Nyheter Expressen

En nyhet är ofta aktuell och sprids i regel via någon form av massmedium. Det kan göras i tryckt form (tidningar), via ett etermedium (vanligen radio eller TV), Internet eller från mun till mun till en tredje part eller större publikskara. Den som samlar in och framställer nyheter kallas för journalist, och någon som presenterar nyheter (på TV) kallas för nyhetsankare.

Värdet hos en nyhet grundar sig på flera saker:

 • Den är oväntad. Ju mer oväntat något är, desto större nyhetsvärde. Inom kommersiella nyhetsmedier (inklusive kvällstidningar) ger mycket oväntade nyheter stora, svarta rubriker; de benämns ofta som sensationer eller (om de har negativt innehåll) skandaler.
 • Den påverkar stora delar av samhället. Ju större delar av samhället och ju fler människor som drabbas eller gynnas av nyheten, desto större allmänintresse anses den ha.
 • Den berör kända och/eller viktiga personer. Personer med faktisk makt (politikerföretagsledare) eller en roll som föredöme (framgångsrika personer inom idrott eller massmedier) intresserar fler personer. Dessa personer benämns ibland samhällets elit.
 • Den sker nära dig. En nyhetskonsument som direkt påverkas av en nyhet, kommer i större utsträckning att uppmärksamma nyheten. Detta gäller större olyckor, idrottshändelser och andra händelser i din närhet.
 • Dess karaktär. En nyhet som väcker folks känslor (inklusive människors rättvisekänsla) eller är av dramatisk art lockar till större engagemang.
 • Källa: Wikipedia
Sveriges bästa nyhetssajt med nyheter, sport och nöje!
Expressen: Nyheter
 1. Efter 38 långa år har nu Mauna Loa – världens största aktiva vulkan – fått ett utbrott. 

  Än verkar inte utbrottet utgöra något hot, men forskare följer vulkanens utveckling noggrant, skriver National Geographic. 

  – Vi är bara i början, säger vulkanologen Wendy Stovall.

 2. Douglas Thor, 24, utmanade och vann maktstriden om Muf. Nu kräver han inflytande över regeringens politik. Han vill att Moderaterna ändrar sig om arbetskraftsinvandringen och att sänkningen av bränslepriserna snabbas på.

  – Jag tror väldigt många som röstade på Moderaterna förväntade sig att bränslepriserna skulle prioriteras högre.

 3. En man har under natten anhållits misstänkt för mord i Malmö, skriver Sydsvenskan.

  – Vi misstänker att det har skett ett grovt brott, säger Patric Fors, presstalesperson polisen region Syd.

  I övrigt är polisen förtegen i ärendet.

 4. Hertiginnan Meghan utsattes för flera dödshot som togs på största allvar när hon bodde i Storbritannien.

  – Vidriga och synnerligen verkliga hot, säger polisens före detta antiterrorchef Neil Basu till Channel 4 News.

 5. Det ryska statsägda gruvbolaget Alrosa fortsätter att sälja diamanter i Europa – trots kriget i Ukraina. 

  Företaget har tidigare direktfinansierat en ny ubåt till den ryska marinen och skickat miljardvinster till krigskassan i Kreml, enligt den Brysselbaserade sajten EUobserver. 

  – Det är alarmerande att vi ger upp vår värdighet på grund av företagsintressen, säger samtidigt Roland Papp i organisationen Transparency International.

 6. Reportern frågade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern om hon träffade Finlands statsminister Sanna Marin för att de ”har mycket gemensamt”.

  – Det är inte som att två kvinnliga politiker träffas på grund av att de tillhör samma kön, sade Ardern enligt Guardian.

 7. Melanie Walden fick ett meddelande på Facebook.

  Det ledde till att ett 51 år gammalt mysterium fick sin lösning.

  – Jag kunde inte tro det, säger Melanie enligt New York Times.

 8. Man greps i Östersund

 9. Caesar Martinez erbjöd mannen på tunnelbanan en cigarett.

  Det slutade med att han blev knivhuggen fem gånger.

  – Hade han träffat mig i halsen hade jag kanske inte pratat med dig nu, säger Caesar Martinez till New York Post.

 10. En man har gripits misstänkt för att ha slagit en annan man med hammare i Trelleborg.

 11. En man i 20-årsåldern skadades allvarligt när han blev knivhuggen vid ett bråk i Eknäs i Nacka kommun på tisdagskvällen.

  Polisen utreder händelsen som mordförsök.

 12. Zara Larsson och Maria Bonnevie var två av flera svenska kändisar på plats när Petter Stordalen firades på 60-årsdagen under tisdagen.

  – Jag är lite nervös. Jag föredrar att ha kontroll och när jag inte har det blir jag nervös, säger Stordalen till VG när han anländer till festlokalen.

 13. I en liten by utanför Cherson har en grav med sex kroppar hittats.

  Enligt invånarnas vittnesmål avrättades de av ryska soldater i april.

  Nu gräver boende, tillsammans med polisen, upp kropparna för att utreda eventuella ryska krigsbrott, rapporterar New York Times.

  – Jag kände de här människorna – titta på dem nu, säger en invånare som hjälper till i arbetet.

 14. En skadad man har förts till sjukhus i ambulans efter vad polisen misstänker var en skottlossning i centrala Nyköping.

 15. En tillställning i en samlingslokal på Järvafältet stormades under tisdagskvällen av omkring tio gärningsmän som misshandlade deltagarna med tillhyggen.