Vilka är egentligen Sveriges viktigaste telefonnummer? Har du koll?

Dina Pengar

Vi svenskar sparar rekord mycket och 10 procent av befolkningen har minst en miljon på banken. Räknar man per person så har svensken ca 170 000 kr på banken. Tyvärr är räntelget sådant att vi borde invetstera våra sparpengar på annat sätt än att låta det egna kapialet ligga på lågräntekonton. De flesta skulle få en bättre balans genom att satsa en del på breda aktiefonder eller på bättre konton som ger bättre ränteutdelning.

Expressen Ekonomi gör ekonomin greppbar, näringslivet begripligt och hjälper dig fatta rätt beslut för plånboken.
Ekonomi
 1. Klarna går back två miljarder i sin kvartalsrapport, rapporterar Svenska Dagbladet.

  Det är nya jätteförluster för bolaget – som så sent som i augusti rapporterades backa 34 miljoner om dagen.

 2. Regeringen har kallat till pressträff för om hur hushåll och företag ska kompenseras för de höga elpriserna.

  Frågan är av hög prioritet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

  – Vi kommer att hantera utbetalningen i två led. Första steget blir till hushållen, andra blir till företagen, säger Ebba Busch. 

  – Förordningen kommer börja gälla första februari 2023. Det möjliggör för Fförsäkringskassan att påbörja utbetalningarna under februari månad om inget oväntat sker, socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

 3. Det kommunala fjärrvärmebolaget vill att boende i Norsborg är med och betalar för ett helt nytt fjärrvärmenät.

  Det har fått Konsumentverket att reagera.

  – Det är helt fel. Följer fler bolag efter säger vi upp branschöverenskommelsen, säger enhetschefen Gabriella Fenger-Krog.

 4. Dagspriset på el lyfter till 4:25 kronor per kilowattimme i hela landet på onsdag, enligt prissättningen på Nord Pool.

  Det kan jämföras med tisdagens dagspris på 3,73 kronor – redan det den högsta prisnivån på många veckor.

 5. Ikea bekräftar att man utsatts för en attack med ett så kallat utpressningsvirus, rapporterar DN. Det är är dock bara verksamheten i Marocko och Kuwait som drabbats.

 6. Svensk ekonomi bromsar mer än väntat. Hushållens konsumtion går ner och detaljhandeln går kräftgång.

  – Vi är på väg in i en lågkonjunktur, säger Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg.

 7. Stockholmsbörsen stiger något i den inledande handeln sedan kinesiska myndigheter uttalat vissa lättnader i den hårdföra covidstrategin. I går föll börserna brett över världen efter de massiva protesterna mot Kinas styre.

 8. Svensk BNP växte med 0,6 procent under tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. På årsbasis var tillväxttakten 2,5 procent, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).

 9. Julbelysning kan upplevas mysigt – men vad kostar den egentligen?

  Inte särskilt mycket, enligt experter.

  – Har man nya LED-lampor skulle jag inte vara jätteorolig för kostnaden i jul, säger Ann-Catrin Dahlbom på jämförelsetjänsten Elskling.

 10. Kinas strikta covid-politik har triggat en ovanligt utbredd protestvåg i landet. I kombination med ökad spridning av covid-19 i landet skakar detta om finansmarknaden.

  – Ett dilemma för Peking-regeringen, säger SEB:s chefsstrateg Per Hammarlund.

 11. Elpriserna skenar igen – över hela landet. På tisdag når priset 3:73 kronor per kWh i de två nordligaste elområdena i snitt över dygnet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

 12. Elpriserna skenar igen – över hela landet. På tisdag når priset 3:73 kronor per kWh i de två nordligaste elområdena i snitt över dygnet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

 13. Philip Morris har ökat ägandet i Swedish Match till 93,1 procent, skriver den amerikanska tobakskoncernen i ett pressmeddelande.

  Nu blir nästa steg tvångsinlösen av resten av aktierna och avnotering från börsen, skriver koncernen.

 14. Det svenska snuset kommer inte att beröras av kommande nya EU-förslag om tobaksskatt, lovar EU-kommissionen.

  – Det var välkommet. Det är dyrt nog som det är, säger Leif GW Persson som snusat sedan 1963. 

 15. Vattenfall Eldistribution sänker elnätsavgiften för privat- och företagskunder i norra Sverige med i snitt nio procent. Det motsvarar ungefär 600–900 kronor för en villakund och 80 kronor för en lägenhetskund.