Vilka är egentligen Sveriges viktigaste telefonnummer? Har du koll?

Förkylningstider!

Förkylningstider!

 


 
 

I vår vardag och yrkesliv är det inte så konstigt att man blir smittad av de över 400 förkylningsvirus som finns dokumenterade. Nuförtiden när vi är alltmer rörliga i vardagen och yrkesliv är det i det närmsta omöjligt att inte bli drabbad och smittad, därför är det viktigare och kanske något lättare att förebygga förkylningar istället för att undvika att bli drabbad av en förkylning.

Varför blir man sjuk egentligen - frågar man sig ? Baciller ökar i antal när man trängs på tunnelbanan eller sitter som packade sillar bussen. En förkylning är som mest smittsam i början av sitt förlopp och den som bärpå viruset kanske inte ens märker att förkylningen har börjat verkar ännu. Detta blir som en ond cirkel - man känner sig inte sjuk men man sprider omkring viruset i en allt snabbare hastighet. När man efter en tid börja upptäcka att man blivit sjuk är det för att kroppen nu äntligen börjar reagera på den hotade invasionen och att densamma håller på att slå tillbaka med full kraft. Barn drabbas oftare av förkylningar än sina föräldrar men spridningen blir destu effektivare när andra föräldrar och barn möts på lämpliga institutioner och andra ställen, därför sprids viruset väldigt snabbt och drabbar ofta hela familjer och dess omgivning.

Tillhör man en viss riskgrupp som till exempel äldre med försvagat imunförsvar bör man överväga att vaccinera sig mot vissa typer av influensa. När vi hostar, nyser eller blåser ut till exempel ett ljus kan vi smitta andra människor, det beror på att de över 400 olika förkylningsvirus som finns är även luftburna. Så det är inte bara direktkontakt med en annan person som smittar utan det räcker att vi andas in fel sorts luft så att säga. Det är extremt viktigt med handhygienen vilket är en del av det förebyggande arbetet för att slippa att förkylningsviruset angriper just dig.

Så! Tvätta händerna ofta och noga - sprita gärna händerna efteråt också. Håll dig varm och ha rätt kläder på dig beroende av vilken temperatur det är ute och inne. Lättare att drabbas av förkylning om man har varit kall och kommer i kontakt med viruset, imunförsvaret kan vara lätt försvagat och man blir mera känslig för smitta. Vet man med sig att en kompis eller vän är dålig eller förkyld är det bättre att inte vara för nära denna person. Att få tillräckligt med mat och vätska i sig när förkylningstider närmar sig är också ett bra tips för att motverka att bli sjuk.